Explorând Istoria și Vinurile Celebre ale Cramei Bredasole
Cramele sunt locuri în care tradiția se întrepătrunde cu arta, iar povestea Cramei Bredasole nu face excepție. Acesta este ultimul avanpost al ținutului Franciacortina, ce privește cu mândrie lacul Sebino și primele repezișuri ale râului Oglio, afluentul său.Pentru a înțelege istoria acestei crame, să ne întoarcem în timp până în 1810, când pe o hartă a registrului funciar napoleonian ce arăta "blocurile zonei Paratico cu Ripatica", am găsit toponimul "Soare". Acest nume se regăsește și pe hărți ulterioare, cum ar fi "Harta Municipiului Paratico și Unită corectată în anul 1844". Aceste referințe istorice atestă importanța acestei locații.
Legenda spune că marele poet Dante Alighieri ar fi fost găzduit în castelul Ghibellin din Paratico în jurul anului 1311, așa cum confirmă "Cronica familiei Lantheri de Paratico" din secolul al XVII-lea. Florentinul ar fi fost inspirat de forma dealului pentru a concepe structura "Purgatoriului", iar un frescă care îl înfățișează, prezentă în pivnițele noastre, a devenit astăzi leitmotivul întregii producții de la Bredasole.
Filozofia noastră este aceea de a lega istoria și poezia la cele mai actuale tehnici de vinificație. Privind viea ca pe un element al peisajului deluros și nu ca pe o simplă "fabrică de struguri", am ales tehnici de cultivare care respectă mediul și au un impact redus asupra ecosistemului, conformându-ne cu regulamentele de producție cu apărare integrată.
Crama Bredasole și Terroir
Un viță de vie crescută într-un anumit context geografic și climatic dezvoltă un vin care are, în el însuși, capacitatea și puterea de a-și spune propria poveste. Aceasta este o poveste care se desfășoară fără a avea nevoie de cântăreți și care vorbește și despre pasiunea și dragostea celor care l-au adus pe lume. "Cântecul" acestor vinuri nu poate plictisi.
Terroir este un spațiu geografic definit, în care o comunitate umană a dezvoltat, de-a lungul istoriei, o înțelegere colectivă a producției, bazată pe interacțiunile dintre mediul fizic și biologic și factorii umani. Acesta conferă unicitate și o reputație produsului specific zonei respective.
Reflectând asupra Termenului "Terroir"
Terminologia "terroir" poate fi tentantă atunci când descriem numeroase produse agroalimentare care îmbogățesc cânțele noastre. Totuși, în opinia noastră, acest termen este cu adevărat adecvat atunci când caracteristicile solului și climatului (la scară mare și mică) ale unei zone sunt însoțite de o tehnică de producție "blândă". Acesta se aplică doar atunci când cultura unei comunități umane mici poate genera o concepție a "hranei" ca pe un dialog între producător și consumator. Doar atunci putem vorbi cu adevărat despre "terroir".
Crama Bredasole împlinește toate aceste condiții, iar rezultatul este o gamă de vinuri excepționale, cu povestea lor unică și gustul lor inconfundabil. Aceste vinuri poartă amprenta terroir-ului din regiunea Franciacortina, și sunt expresia pasiunii și muncii noastre.
Descoperiți istoria, pasiunea și aromele unice ale Cramei Bredasole și lăsați-vă purtați într-o călătorie în lumea vinului.