Castello di Spessa

Castello di Spessa: O Poveste Seculară de Vin și Istorie

În inima Italiei, Castello di Spessa își are originile încă din vremea romanilor, cu documentarea prezenței unei turnuri de observație și a unui cuptor; castelul în sine datează din secolul al XIII-lea. De-a lungul secolelor, diferitele familii care au deținut Castello di Spessa au găzduit personalități notabile precum Giacomo Casanova și Lorenzo Da Ponte. Iată cronologia istoriei noastre.

Secolul al XIII-lea Familia Ungrispach construiește castelul pe dealul Capriva. Această ipoteză pare să fie susținută de prezența stemei familiei împărțite în cea a familiei Eck și sculptată pe fântâna din curtea din fața castelului.

1532 Raimondo Dorinbergo lasă fief-ul Spessa fiicei sale Dorotea, care îl aduce ca zestre familiei Rassauer de Ratscha. Din această uniune se naște Giovannina Rassauer.

1547 La cererea lui Massimiliano al II-lea, Giovannina Rassauer se căsătorește cu Sigismondo I della Torre: familia, care se mândrește cu descendența din Carol cel Mare, rămâne proprietara castelului și a fief-ului timp de peste trei sute de ani.

1773 Luigi Torriani îl găzduiește pe Giacomo Casanova: aventurierul și scriitorul părăsește castelul după câteva săptămâni pentru că s-a certat cu contele din cauza unei afaceri cu o servitoare a castelului, Sgualda.

Între 1779 și 1790 Lorenzo Da Ponte, libretistul cunoscut pentru colaborarea sa cu Mozart, locuiește la castel. Aceștia sunt anii în care se înființează diverse asociații, inclusiv Societatea Nobilă a Cavalerilor Dianei Vânătoarea, al căror membri, aproape toți nobili, vin și la Spessa în scopuri de vânătoare.

Între 1879 și 1880 După un secol de dezmembrare a proprietăților Spessa de către Torriani, Rodolfo Voelkl, un bogat comerciant de condimente orientale, cumpără castelul între 1879 și 1880 și începe o renovare completă a clădirii, finalizată în 1901.

1901 - 1916 La începutul anilor 1900, castelul își schimbă din nou proprietarul: mai întâi Roeckerath din Leipzig, apoi Bursar din San Serff, de la care se datorează construcția parcului care înconjoară încă castelul astăzi. În timpul războiului, partea subterană a castelului a fost confiscată de familia Economo. Ca loc de comandă militară, Spessa a găzduit atât pe Mareșalul Cadorna, cât și pe Mareșalul Diaz.

Între 1925 și 1949 Castelul va fi deținut de Anna Sartorio și Salvatore Segrè timp de peste 20 de ani. La moartea lor, fiul adoptiv Giorgio Stavro di Santarosa a înființat o afacere de producție de vin și o fermă de creștere de cai de curse numită "Allevamento di Spessa".

1939 La scurt timp înaintea începerii celui de-al Doilea Război Mondial, pe proprietatea castelului a fost construit un buncăr, care a fost mai întâi ocupat de soldații germani și ulterior de armata americană.

Sfârșitul anilor '80 Castelul a fost achiziționat de proprietarii actuali, familia Pali.

Recoltarea Strugurii sunt culeși foarte devreme dimineața pentru a profita de temperaturile mai scăzute.

Randamentele reduse pe hectar (între 40 și 70 q/ha), combinate cu practici viticole care respectă echilibrul vegetativ al viței de vie, asigură ciorchini de struguri de mărime dorită și un raport coajă/pulpă optim pentru producția de vinuri bine structurate, aromatice și cu potențial de învechire.

Vinificație și Învechire Strugurii de la fiecare vie sunt selectați cu grijă și vinificați separat pentru a evidenția caracterul Cru-ului.

Ne străduim să păstrăm strugurii și mustul de la oxidarea aromelor, în special în timpul presei. Strugurii albi sunt presați delicat pentru a asigura un echilibru între aciditate și componentele aromatice, iar fermentația are loc atât în cuvele de oțel inoxidabil cu temperatură controlată, cât și în butoaie de stejar francez.

Pentru strugurii roșii, fermentația se desfășoară la o temperatură controlată de 26-27°C în cuvele de oțel inoxidabil, iar pentru vinurile de rezervă superioară, fermentația este urmată de o lungă învechire în butoaie de lemn în pivnița conacului.

Loretto Pali și Dezvoltarea Castello di Spessa La sfârșitul anilor '70, antreprenorul Loretto Pali a cumpărat crama din localitatea Boatina din Cormòns. În 1987, a achiziționat Castello di Spessa, cu domeniul și viile sale situate pe dealurile din Capriva del Friuli, în zona Collio, lângă Gorizia. De-a lungul anilor, el a creat un elegant Golf Wine

castellodispessa.it

Friuli venezia

Produse recomandate

Vezi mai mult
Tohani Flori De Gheata Alb Dulce 0.375LTohani 0,375 L
Tohani Flori de Gheata este un vin elegant care se potriveste cu deserturile din foietaj sau dulceturile din citrice
Preț de vânzare66,00 lei
Nicio recenzie
Lambrusco Rocaforte rosso Amabile ChiarliChiarli 750 ml
Pizza și paste
Preț de vânzare21,00 lei Preț obișnuit25,00 lei
Economisiți 16%
Nicio recenzie
Salento Negroamaro IGTProdutori di Manduria 750 ml
Brânzeturi albastre, Carne roșie, Paste, Pizza, Risotto
Preț de vânzare22,00 lei Preț obișnuit40,75 lei
Economisiți 46%
Nicio recenzie
Primitivo di Manduria Monte dei CocciTenute Girolamo 750 ml
best badge 96
Face minuni lângă carnea roşie, dar se asociază frumos şi cu mezeluri, brânzeturi maturate sau legume la cuptor.
Preț de vânzare66,00 lei Preț obișnuit80,00 lei
Economisiți 18%
Nicio recenzie
Moscato D’Asti Dulcis DOCG SansilvestroSan Silvestro 750 ml
Aperitive, produse de patiserie, cu căpșuni, înghețată, prăjituri,
Preț de vânzare69,00 lei
Nicio recenzie
Lambrusco Rocaforte rosato Amabile ChiarliChiarli 750 ml
Aperitive
Preț de vânzare21,00 lei Preț obișnuit25,00 lei
Economisiți 16%
Nicio recenzie
Tohani Flori De Gheata Rose Dulce 0.375LTohani 0,375 L
Se recomanda a fi servit alaturi de patiserie fina sau branzeturi moi.
Preț de vânzare45,00 lei
Nicio recenzie
Prosecco DOC Treviso Extra DryZimor 750 ml
Versatil, Zimor se poate asocia cu peşte, cu fructe de mare, cu paste sau chiar cu carne albă, dar poate reprezenta şi o bază pentru cocktail-uri
Preț de vânzare40,00 lei Preț obișnuit42,00 lei
Economisiți 5%
Nicio recenzie
Marinus Piceno Superiore DOPIl Conte Villa Prandone 750 ml
best badge 97
. Un vin cu mare potențial de învechire (măcar vreo 15 ani), care se poate asocia cu carne roșie, cu lasagna, cu brânzeturi maturate sau chiar cu un ghiveci călugăresc.
Preț de vânzare96,00 lei Preț obișnuit102,00 lei
Economisiți 6%
Nicio recenzie
Kaid Syrah BIO DOC Alessandro di CamporealeAlessandro di Camporeale 750 ml
Vanat, Vita, Porc
Preț de vânzare103,00 lei Preț obișnuit113,00 lei
Economisiți 9%
Nicio recenzie
Negroamaro Monte dei CocciTenute Girolamo 750 ml
best badge 96
Se asociază foarte bine cu preparatele din carne, cu pastele cu sos roşu, dar va face furori la orice grătar cu prietenii.
Preț de vânzare64,00 lei Preț obișnuit70,00 lei
Economisiți 9%
Nicio recenzie